Rebung adalah tunas muda dari pokok buluh. Rebung tumbuh dari akar pokok buluh / bambu.
Penduduk di Malaysia mahupun di Asia biasanya memanfaatkan rebung untuk makanan. Rebung buluh madu adalah sayuran yang boleh dimakan secara mentah/segar ataupun dimasak. Ia kaya dengan nutrien untuk keperluan badan dan komposisis kandungan nutrien bergantung kepada jenisnya.
Rebung memiliki kandungan, karbohidrat, protein dan 12 asam amino esensial yang sangat diperlukan oleh tubuh. Dengan memakan rebung secara teratur merupakan satu tindakan preventif untuk mengusir berbagai jenis penyakit termasuk barah.
Rebung Mentah
Nutrisi, Nilai per 100 gram porsi makanan
Air, 91 g
Energi, 27 kcal
Energi, 113 kj
Protein, 2.6 g
Total lemak, 0.3 g
Karbohidrat, 5.2 g
Serat, 2.2 g
Ampas, 0.9 g
Mineral
Kalsium, Ca, 13 mg
Besi, Fe, 0.5 mg
Magnesium, Mg, 3 mg
Phospor, P, 59 mg
Potassium, K, 533 mg
Sodium, Na, 4 mg
Seng, Zn, 1.1 mg
Tembaga, Cu, 0.19 mg
Mangan, Mn, 0.262 mg
Selenium, Se, 0.8 mcg
Vitamin
Vitamin C, ascorbic acid 4 mg
Thiamin, 0.15 mg
Riboflavin, 0.07 mg
Niacin, 0.6 mg
Asam Pantothenic, 0.161 mg
Vitamin B-6, 0.24 mg
Folate, 7.1 mcg
Vitamin B-12, 0 mcg
Vitamin A, IU, 20 IU
Vitamin A, RE, 2 mcg_RE
Vitamin E, 1 mg_ATE
Lemak
Asam lemak jenuh, saturated, 0.069 g
4:0, 0 g
6:0, 0 g
8:0, 0 g
10:0, 0 g
12:0, 0.002 g
14:0, 0.002 g
16:0, 0.051 g
18:0, 0.006 g
Asam lemak tak jenuh, monounsaturated, 0.007 g 16:1, 0 g
18:1, 0.007 g
20:1, 0 g
22:1, 0 g
Asam lemak tak jenuh, polyunsaturated, 0.134 g 18:2, 0.114 g
18:3, 0.02 g
18:4, 0 g
20:4, 0 g
20:5, 0 g
22:5, 0 g
22:6, 0 g
Kolesterol, 0 mg
Phytosterols, 19 mg
Asam Amino
Tryptophan, 0.027 g
Threonine, 0.086 g
Isoleucine, 0.088 g
Leucine, 0.14 g
Lysine, 0.134 g
Methionine, 0.03 g
Cystine, 0.022 g
Phenylalanine, 0.09 g
Valine, 0.106 g
Arginine, 0.097 g
Histidine, 0.042 g
Alanine, 0.124 g
Asam Aspartic, 0.425 g
Asam Glutamic, 0.248 g
Glycine, 0.087 g
Proline, 0.219 g
Serine, 0.127 g
No comments:
Post a Comment